Over …

… Pierre Cuypers

3-3-2021: herdenking 100ste sterfdag Pierre Cuypers: hernieuwde kennismaking

Architect Pierre Cuypers (1827-1921,’zoon van Roermond’) was in zijn lange en productieve leven ook buiten Roermond bekend en actief. Vooral de geschiedenis ingegaan als Rijksbouwmeester, heeft Cuypers een periode in Valkenburg gewoond en gewerkt.

Cuypers kiest in 1890 voor Valkenburg, aanvankelijk op zoek naar rust en inspiratie. Hij heeft dan in Amsterdam het Rijksmuseum voltooid (1876-1885) en het Centraal Station (1881-1889) en is daarmee al geruime tijd op het hoogtepunt van zijn lange loopbaan. Maar door zijn dominantie en aanwezigheid is hij de makkelijkste niet en hij ervaart ook moeilijkheden: als hij zich in Amsterdam wil vestigen voelt hij zich tegen gewerkt en in 1893 neemt hij daarom rust in het idyllische Valkenburg. Dat is dan al sterk in opkomst als toeristische bestemming.

Behalve rust vindt hij er ook inspiratie en hij krabbelt weer op: hij neemt actief deel aan projecten en wordt een prominent lid van de gemeenschap. Zo krijgt hij ook opdrachten: van nieuwbouw tot verbouw tot restauraties. Niet al zijn ideeën en projecten zijn uiteindelijk ook uitgevoerd (bijv. restauratie ruïne en Grendelpoort) en wat is uitgevoerd is niet altijd bewaard gebleven (Caubergmonument). Cuypers’ werk kan grofweg worden onderverdeeld in religieuze bouwkunst (kerken e.d.) en profane architectuur (niet-kerkelijke bouwwerken).

Op internet is veel (meer) te vinden over Cuypers’, waaronder zijn Valkenburgse periode. Deze site wil daarvan een samenvatting in vogelvlucht geven, ter ere van zijn 100-ste sterfdag. Voor meer informatie verwijzen wij graag naar www.mergel.nu , www.dodenakkers.nl en cuyperiana.nl en aan Hélène Stohr-Hoenjet en aan Jan Schurgers (auteur van “Pierre Cuypers en zijn band met Oud-Valkenburg en Valkenburg“, Historische & Heemkundige Studies in en rond het Geuldal. Jaarboek 2008) waaraan wij veel dank verschuldigd zijn.

Niet-genoemde IE-rechthebbenden worden uitgenodigd zich te melden voor vermelding.

… 1Valkenburg

Deze website is ook een project van 1Valkenburg. 1Valkenburg is een initiatief van de KCR (Kunst en Cultuurraad) en een online platform voor Kunst, Cultuur en Historie.

Kijk voor meer informatie op https://1valkenburg.nl of e-mail ons op info@1valkenburg.nl