1913: Romeinse Katakomben

Voorpagina » Niet-religieuze bouwwerken » 1913: Romeinse Katakomben

Tussen 1910 en 1913 is onder leiding van Pierre Cuypers, de Romeinse Katakomben – een deel van de ondergrondse begraafplaats voor Christenen in Rome – uiterst zorgvuldig gereconstrueerd. Niet alleen de gangen met grafnissen en grafkamers, maar ook de schilderingen en beeldhouwwerken geven een getrouwe weergave van de oorspronkelijke Catacomben in Rome.

Het is een initiatief van de broers Jan en Karel Diepen (zoons van een vermogende textielindustrieel uit Tilburg die ook al om gezondheidsredenen in Valkenburg was neergestreken). Zij droegen hiermee als katholieken hun religieuze overtuiging uit.

Tevens was het project werkverschaffing voor Valkenburgse arbeiders. Tegenwoordig is het zelfs andersom en komen voor restauratiewerkzaamheden aan de Catacomben in Rome, Italiaanse architecten voor onderzoek naar de Valkenburgse Katakomben, vanwege hun natuurgetrouwheid aan het origineel.

Romeins Tempeltje, ook wel Cuypershuisje genoemd staat in het bos boven de Katakomben. Het is een replica van een Romeins tempeltje met timpaantje, gebouwd met mergel. Dit was de voormalige ingang naar het gangenstelsel van de Romeinse Katakomben. Het is een ontwerp van Pierre Cuypers.

“Cuypers huisje”

Locatie