1894: Neerhem

Voorpagina » Overig » 1894: Neerhem

Een vriend van Pierre Cuypers, pastoor Johannes Jozef Langenhoff (1822-1898) vestigt zich in 1869 in Oud-Valkenburg. Hij verwerft een aantal panden aan de Oud-Valkenburgerweg, nu Neerhem geheten.

Pierre Cuypers bezoekt hem regelmatig en verblijft dan in het mergelpand Neerhem 6, nu fraai gerestaureerd. Later koopt hij deze woning, evenals het pand rechts ernaast met nummer 4 en links ervan de woning van pastoor Langenhoff op nummer 8. Daar verblijft hij dan op momenten voor het verkrijgen van rust en om lange wandelingen te maken.

Hij verwerft het gebied links van de woningen en de hellingen met het plateau erachter en erboven. Zo komt hij ook in bezit van ‘Den Driesch’ een heuveldeel waarop nu een camping ligt en dat uitkijkt op de ervoor gelegen helling van de ruïne. Bovengronds teelt hij onder andere druiven en ondergronds champignons in wat nu de Fluweelengrot is.

Zijn erfgenamen zullen later die grotten met wandschilderingen openstellen voor bezoekers, waarna de Fluweelengrot zal uitgroeien tot een drukbezochte attractie. De ingang ervan is aan de Daalhemerweg.

Locatie