1892: Grafkelder Habets

Voorpagina » Religieuze bouwwerken » 1892: Grafkelder Habets

Familiegraf van de familie Habets-Willems.

In 1892 ontwerpt Pierre Cuypers dit ‘graf met kapel’ in Neogotische bouwstijl, voor Jan Willem Hubert Habets (1845-1929). Een bekend aannemer in Valkenburg en lid van Gedeputeerde Staten van de Provincie Limburg. Het perceel is klein maar uitgekiend ingericht. Vooral de kapel springt in het oog, vooral ook vanaf de openbare weg. Maar het geheel bestaat uit twee delen.

Links de toegang tot de grafkelder. Rechts de kapel, met spitsdak.

Boven het linker smeedijzeren toegangshek staat in het fronton de familienaam. Er achter is in de mergelwand een trap naar de grafkelder uitgehouwen. De toegang buigt ondergronds af naar rechts, richting kapel. Hier zijn in de loop der jaren 4 rijen van elk 4 grafnissen aangelegd en een urnenwand (2003) voor 20 urnen.

De kleine kapel rechts bestaat uit een achtzijdig vrijstaand gebouwtje, afgedekt met zadeldakjes, waarop leien liggen. Het geheel wordt gekroond met een zogeheten ‘lantaarn’ met een spits dakje. Enkele muren hebben glas-in-loodvensters.

De grafkapellen zijn Rijksmonument: ze bezitten architectuurhistorische waarde wegens de esthetische kwaliteiten van het ontwerp, het bijzondere materiaalgebruik en de ornamentiek (waaronder de vele loden waterspuwertjes en bloemdecoraties).

Het complex raakte ernstig in verval en is in 2003 grondig gerestaureerd. Een daarbij opgerichte stichting waakt tegen toekomstig verval. Graf en kapel blijven in gebruik door de familie. Het waaiervormig spijlenhekwerk is later toegevoegd om vanaf de straatzijde beklimming tegen te gaan, vooral van wielerpubliek tijdens de Amstel Goldrace.

Locatie