1890: Parkhotel Valkenburg

Voorpagina » Niet-religieuze bouwwerken » 1890: Parkhotel Valkenburg

Cuypers ontwerpt dit imposante gebouw in 1890 als Kurhaus ‘Huis ter Geul, luchtkuuroord, grand hotel en familiehotel’. Het is een opdracht van de N.V. Maatschappij tot exploitatie van een rust- en herstellingsoord waarin Pierre Cuypers zelf zitting heeft.

Het sluit aan bij de kuurgedachte die in die tijd in opkomst is. Het gebouw met prachtige vergezichten is gebouwd in chaletstijl, opgetrokken in mergel en hout en ligt op de bosrijke hellingen langs de Oud-Valkenburgerweg (Neerhem). De toeristen die in die dagen Valkenburg bezoeken zijn vermogend, veeleisend en verblijven meestal een langere periode in deze omgeving.

Het hotel bestaat uit 50 ruime logeerkamers met salons, stoombaden, een lift, balkons, een royale eetzaal, leeszaal, muziekzaal, conversatiezaal en heeft zelfs een eigen elektriciteitsvoorziening. In het hotelpark staat een kiosk voor muziekuitvoeringen en liggen sportvelden.

Maar de exploitatie is geen succes. In 1911 wordt het pand overgenomen door de Franse Paters Redemptoristen, die uit Frankrijk verdreven zijn en zij maken er een klooster van. In 1939 wordt het weer hotel en in 2011 krijgt het de huidige naam Parkhotel Valkenburg.

Locatie